Book samtale

Noen ganger er det beste du kan gjøre, å gjøre ingenting.

Nov 23, 2019
Før var jeg fryktelig dårlig til å gjøre ingenting. Jeg trodde at jeg fikk mer gjort om jeg gjorde noe hele tiden. Jeg likte ikke å ha noe ugjort, og jeg prøvde å være et hestehode foran med å planlegge alt som skulle skje, og for alle eventualiteter som kunne komme. Det var ikke tid til å gjøre ingenting. Det er slitsomt skal jeg si deg. Har du det sånn vet du hva jeg snakker om. Jeg har heldigvis blitt mye flinkere til å gjøre ingenting, og jeg har etterhvert skjønt at det ikke handler om å ha tid. Det handler om å ta tid, for tiden er der. Og jeg får faktisk mer gjort når jeg tar tid til å gjøre ingenting, så rart det enn høres ut.
 
Det som skjer når vi holder på å planlegge alt, gjøre mye på en gang og aldri ta oss tid til ingenting, er rett og slett at vi går glipp av her og nå, det som er selve livet. I stedet er vi bak i tid og tenker på det som har vært eller foran i tid og tenker på det som skal komme. Det er ganske dumt, for alt vi har er her og nå.

Og holder vi på lenge nok i denne modusen har vi glemt hvordan det faktisk er å ha et liv der vi er tilstede i oss selv, for oss selv.

I tillegg bruker vi masse energi som vi kunne brukt på noe annet. For hvis du tenker deg om, hvor mye er det ikke du har planlagt eller bekymret deg for, som faktisk ikke skjer. Det kan være en oppgave som tar en annen retning eller løser seg mye bedre enn du trodde, kanskje til og med løser seg selv uten din involvering. Det kan være samtalen du gruet deg til som faktisk ble veldig fin, eller arrangementet som ble fantastisk selv om du ikke rakk alt du hadde planlagt.
 
Hjernens viktigste oppgave er passe på oss, holde oss trygge. Derfor er den også i stor grad negativt fokusert, på vakt etter farer. Så mye som 70 % av tankene våre er visstnok negative, så det er ikke så rart at vi går rundt og bekymrer oss for alt som kan skje, eller prøver å planlegge for alt skal gå så glatt som mulig. Mye krever jo planlegging også, og mange ganger har vi mye som helst skal gjøres på en og samme tid. Det hører med til lederhverdagen. Desto viktigere er det å utnytte tiden godt. Her får du tips om ett par ting det er lurt å gjøre.


 
Det første er å sette av tid til å gjøre ingenting. Planlegg pauser i hverdagen, gjør en avtale med deg selv og hold på den. Den letteste avtalen å bryte er den du har med deg selv, du trenger jo ikke varsle noen og den eneste det går utover i øyeblikket er deg selv. Men det er dumt å bryte akkurat denne avtalen for hjernen trenger avkobling for å kunne opprettholde god funksjon over tid. Den trenger fri.
 
Det er som med gode sko, går du i dem hele dagen hver dag blir de utslitt og frynsete mye fortere enn om du lar de hvile innimellom.
 
Du lurer deg selv om du tror at du får mer gjort av å hele tiden gjøre noe. Når jeg setter av tid til å gjøre ingenting, skriver jeg i kalenderen at jeg produserer kreativitet og kapasitet. For det er det som skjer når hjernen får hvile. Det er ofte når jeg tar disse pausene at de gode løsningene kommer til meg. Jeg skal love deg at de ikke kommer når jeg hele tiden kjører på.
 
Sørg også for å ta en time-out når det kjennes ut som hodet koker fordi det skjer alt for mye på en gang. Ett par minutter med god pust er ofte nok. Og så er det disse mellomrommene som dukker opp innimellom. Et møte som blir utsatt, en oppgave du blir ferdig med fortere enn antatt, hva bruker du de til! Jeg snakker ikke om de lange mellomrommene, men de kortere på 5 til 15 minutter. Bruker du dem til å scrolle på sosiale medier, eller sjekke e-posten en ekstra gang kanskje. Bruk de heller på ingenting slik at du gir deg selv et pusterom, og gjør akkurat det, PUST.
 
 
Det andre som er viktig er å gjøre en ting om gangen. Hjernen er ikke i stand til å utføre to liknende ting samtidig, for oppgavene konkurrerer om de samme nervecellenettverkene. Så når du prøver å lese en e-post samtidig som du tar en telefon, er du faktisk mye mindre effektiv enn du tror. Når du derimot gjør en ting om gangen, effektiviserer du hverdagen din. Og du får det mye bedre. Men som med mye annet her i verden, det virker bare om du gjør det. Så kom i gang, det er kun du som kan gjøre noe med det.
 
Jeg vet det ikke alltid er så lett. Det krever bevisstgjøring og gjentatte repetisjoner å endre på egen atferd. For hjernen går på autopilot og fortsetter å gjøre det den er vant til, med mindre vi tar styring og lærer den noe annet. Det som er sikkert er at det starter alltid med deg selv. Du er den viktigste personen du leder, og det første steget til å skape en endring er å bestemme seg.
 
Ha en super dag, og husk å sette av tid til å gjøre ingenting. Hjernen din vil takke deg, og du får faktisk mer gjort.