Book samtale

Når du vet hva du vil endre på men likevel ikke får det gjort - 5 steg til suksess.

Sep 20, 2019
Du vet at du trenger å bli mer aktiv, du vet at du trenger å være mer fokusert og effektiv på jobb, du vet at du må slutte å utsette ting, du vet at du må legge bort mobilen for å være ordentlig tilstede for de rundt deg. Men du får det likevel ikke gjort! Kan du kjenne deg igjen.
 
Jeg kjenner meg igjen, og det gjør mange ledere jeg jobber med i det daglige også. Så hva kan vi gjøre for å få til det vi ønsker å endre på i livet og hverdagen vår. Jeg skal gi deg tipsene som virker. De bygger på erfaring og fakta om hvordan vi og hjernen fungerer.

Erkjenn at endring tar tid.
Det første du må gjøre er å erkjenne at endring av betydning tar tid. Det er heller ikke rett frem. Det krever prøving, justering og en passe dose balansering før du mestrer det som fiskeren på bildet.
 
Har du en selvsaboterende uvane du har bygget over 30 år er det sjelden den lar seg løse på en uke, og ved første forsøk. Det finnes teknikker som kan kickstarte prosessen og få deg i riktig retning, men endring som skal vare krever at du er utholdende, og ofte gjentar små handlinger gang etter gang. For det kreves repetisjon når vaner skal endres. Autopiloten din skal omprogrammeres og det er strukturer i hjernen din som er bygget opp over år. De er sterke og kan være krevende å trenge gjennom, men er du standhaftig får du nye vaner til å spire og gro.
 
 
Det kan være kjedelig, og fristende å gi opp. Men hadde det vært enkelt og fort gjort hadde alle gjort det. Du må stole på at når du holder på over tid vil du få resultater. Du må bare holde på lenge nok til at det faktisk er blitt en vane, noe du gjør uten å tenke over det. Hvor lang tid det tar er faktisk ikke mulig å forutsi. Det er mange oppskrifter som sier at det tar x antall dager å endre en vane, men dette bygger på gjennomsnittstall som er hentet fra forskning. Du må gjøre selv for å finne ut hvor langt tid du trenger. Når du har lyktes en gang, går det gjerne fortere neste gang. For da har du din egen suksessformel.
 
Fokuser på en ting av gangen
Endring krever både mental energi og viljestyrke, og vi har begrenset av begge deler. Når du prøver å få til for mye på en og samme tid risikerer du å gå tom for begge deler. Da er veien til å føle seg overveldet og mislykket kort. Spill heller på lag med hjernen din og gi den og deg selv gode arbeidsbetingelser ved å fokusere på en ting av gangen. Sannsynligheten for at du lykkes er mye større når du fokuserer på mindre. Særlig viktig er dette hvis endringen er dyptgripende og i stor grad tar deg utenfor komfortsonen. Hvis endringen til eksempel er at du skal sette mer grenser og si nei i konkrete situasjoner der du vanligvis sier ja, krever det mye mental energi. Det er en stor endring i seg selv og kan ta lang tid å integrere.
 
Små endringer krever naturlig mindre. Å innføre rutine på å drikke sitronvann om morgenen er ikke mentalt krevende, det krever viljestyrke men bringer deg i liten grad utover komfortsonen, annet enn at det smaker surt. Når det er blitt en vane smaker det faktisk ikke surt lenger heller. Å drikke et glass sitronvann hver morgen har faktisk dokumentert helseeffekt. Så ikke undervurder betydningen av små endringer. De kan være vel så viktige, og de er med å bygge opp mestringsfølelsen din. Nettopp derfor er det også smart å starte med de små tingene først. Det er sjelden noen som klarer å spise hele elefanten i ett jafs.
 
Sett deg et konkret mål – og husk positiv målformulering.
Mange som mislykkes med å nå mål og skape endringen de ønsker, gjør det fordi de har negative målsettinger. La oss si at du sier til deg selv at du skal slutte å stresse. I tillegg til at det er et stort mål i seg selv – og trenger å brytes ned i konkreter – har det en negativ formulering. Det fokuserer på det du ikke ønsker, i stedet for det du ønsker.
 
Et positivt og mer konkret mål vil for eksempel være at du skal bevare ro i en konkret situasjon der du vet at du blir stresset. Da fokuserer du på det du vil ha, og du gir en instruks til underbevisstheten din om hva du ønsker. Hjernen er – i tillegg til å være en kjemifabrikk – en arbeidshest som gjør alt for å gi deg det du ber om. Fokuserer du på det du ikke vil ha, får du mer av akkurat det, og motsatt. Så husk, positiv formulering i alt du ønsker å oppnå.
Å sette mål i seg selv er det smarteste du kan gjøre, for hjernen starter umiddelbart med å lete etter mulige måter å oppnå det på. Drømmer uten mål forblir drømmer. Det kan være fint, men det bringer deg sjelden dit du vil.
 
Hopp i det - finn måter å forplikte deg på utenfor deg selv
Når du involverer andre i planene dine, og kanskje til og med gjør ting sammen med andre får du ekstra drahjelp. Da strekker vi oss litt ekstra. Min metode er ofte å si det høyt til andre før jeg verken er klar eller helt har bestemt meg. Og det er litt av poenget, vi må hoppe før vi er klare. For vi blir aldri helt klare, vi må utenfor komfortsonen. Om du skal ut å kjøre bil kan du ikke vente til du er sikker på alle gatelysene er grønne (kanskje med mindre du bor i grisgrendte strøk) før du kjører ut av garasjen. Da blir du værende der. Sånn er det med endring også, du blir aldri helt klar så finn en måte å hoppe i det som funker for deg.
 
 
Snakk pent til deg selv når du ikke får det til
Når vi ikke får til det vi til, kanskje går på trynet til og med, er det fort gjort at vi gir oss selv juling og sier stygge ting til oss selv. Slutt med det. Negativt selvsnakk er på samme måte som negativ målformulering kontraproduktivt. Du får bare mer av det som er negativt, du gjør vondt verre. Negativt selvsnakk fører til negativt fokus, negative følelser og negative resultater. Bli derfor oppmerksom på hva du sier til deg selv, og erstatt negativt med positivt. Si til deg selv at du gjorde så godt du kunne der og da, at du er god nok, og at du skal gjøre det enda bedre neste gang. Eller si noe annet, så lenge du gir deg selv kjærlighet.
 
Nå tenker du kanskje at dette er da banalt. Og ja, det er det, men det funker. Det funker når du gjør det. Det funker så godt at de til og med har det med i lederutdanninger på Harvard. Det er smart, det bygger på grunnleggende kunnskap om menneskelig fungering. Hva det er som får oss til å vokse og bli den beste utgaven av oss selv. Du har alt å vinne på å ta med deg i ledelse av både deg selv og andre.