Book samtale

Jeg har besluttet at 2020 er det året gleden og energien ruler - vil du vite hvordan?

Dec 29, 2019
Tenker du gå inn i 2020 med krum hals og nyttårsforsetter du er ganske så sikker på at du skal klare å holde. Ser du for deg hvordan det blir når du har fått det til. Det gikk ikke i fjor, men man skal jo ikke gi opp. Du skal få skviset det inn, med hardt arbeid. Nytt år og nye muligheter, ikke sant.
 
I en alder av 50 +++ har jeg valgt en enklere og mer bærekraftig måte å gå inn i det nye året på, som gjør det mulig å fortsette å jobbe for å oppnå det jeg ønsker meg i livet, og samtidig ha en hverdag der jeg har glede, energi, ro og balanse. Jeg jobber ikke hardere, bare smartere. Jeg gir deg her noen av mine beste tips som gjør det mulig for deg også.
 
Er du av det utålmodige slaget som vil gå rett på de konkret tipsene er det bare å scrolle nedover. Det er jo tross alt snart nyttårsaften. Men først må du få med deg "Miss Sunshine" Hun er en del av mitt 2020, og er laget av Sandie Carol, en fantastisk kunstner bosatt i Paris.
 
I året som er gått har jeg snakket med mer enn 100 ledere om hvordan de har det i lederhverdagen sin, og forbausende mange vet mer om hvordan de ikke vil ha det, enn hvordan de vil ha det. Jeg tror mye av forklaringen er at de ikke tar seg tid til å gå innover og komme i kontakt med seg selv. De kjører på autopilot, og holder hodet sånn akkurat over vannet. Dagene går og livet passerer. De har det jo tross alt relativt greit.
 
Men gleden er ikke der forteller mange av dem. I 2017 og 2018 hadde gleden trange kår i mitt liv også, men jeg har tatt den tilbake. Jeg vet at det som kreves for å få den tilbake, er å ta fullt ut ansvar for seg selv. Det starter alltid der. Den viktigste personen du leder er deg selv. Du må vite hvor du skal og hva du trenger for å komme deg dit. Og så hjelper det å ha en Miss Sunshine, eller noe annet som gjør deg glad, på veggen.
 
Jeg starter inngangen til det nye året med å ta et tilbakeblikk på det gamle, og stille meg selv noen grunnleggende spørsmål. Det funker bedre enn nyttårsforsettene. Hva har 2019 gitt meg, hva er det jeg har opplevd som er bra, hva vil jeg ha mer av i livet mitt, og hva er det jeg vil ha mindre av? Og jeg fortsetter med å spørre meg selv hvorfor. Hvorfor vil jeg dette, og ikke dette? Hva er det som driver meg?
 
Når jeg tar meg tid til å reflektere over disse spørsmålene, og virkelig kjenne etter og svare så ærlig som mulig, gir jeg meg selv et mer bevisst utgangspunkt for beslutningen om hva jeg skal fokusere på i det kommende året. Det kommer innenfra, jeg har med både hode og hjerte, det gjør veien frem tydeligere og enklere. Og det gjør det lettere å holde motivasjonen oppe, for den må komme innenfra.
 
 
Men hva har 2019 gitt meg? Det har vært et spennende og krevende år. Jeg har bygget onlinevirksomheten min Enklere ledelse AS til noe jeg kan leve av, og ikke minst med. Det er en seier i seg selv at jeg får brukt kapasiteten og kompetansen min til å løfte andre mennesker og virksomheter, samtidig som jeg har balanse i hverdagen. Jeg har skaffet meg et internasjonalt nettverk, reist til Asia og i Europa for å lære av de beste, og hatt det gøy når jeg gjorde det.
 
 
Jeg har lært meg nye verktøy og ferdigheter som jeg bruker til å hjelpe andre til å skape det livet og lederskapet de ønsker seg. Jeg har aldri vært i tvil om at organisatoriske og individuelle strategier for prestasjoner henger sammen og må virke sammen, men året som er gått har virkelig forstørret og gjort dette enda klarere for meg.
 
Jeg har lært at det meste er oppnåelig når vi gjør ting på en bærekraftig måte, der vi både utfordrer oss selv OG gir hjernen gode arbeidsbetingelser. Alt dette tar jeg med meg inn i 2020. Bak meg legger jeg bekymringstanker for fremtiden. Jeg har nok bevis for at livet vil meg vel, og de fleste bekymringer blir det jo ikke noe av, som Ingvard Wilhelmsen sier det.
 
Men hvordan har ditt år vært, hva ønsker du ta med deg, og hva vil du legge bak deg? Kjenner du deg stuck, er du på et sted du ikke vil være, eller mangler du retning i livet, gjør noe med det. Bruk 2020 til å ta fullt ut ansvar for deg selv, sett deg et mål og begynn å bevege deg mot noe du vil ha, og kvitt deg med det som ikke tjener deg. Tilnærmingen og tipsene jeg gir deg her hjelper deg på veien, men de virker bare når du tar de i bruk. De har hjulpet mange ledere før deg, og de hjelper meg, hver eneste dag.
 
Refleksjonen over 2019 ga meg to hovedintensjoner for 2020. For å lett kunne hente de frem, når hverdagen setter inn, har jeg satt ett ord på hver. Intensjon 1 er at jeg skal bli enda bedre til å integrere kunnskapen og verktøyene jeg har i hverdagspraksisen min, slik at jeg kan hjelpe flere enklere og mer effektivt. Intensjon 2 – som er den viktigste for meg i 2020 - er å skape enda mer GLEDE i hverdagen. Glede gir meg energi og kapasitet til å være tilstede for meg selv, og for andre. Jeg liker meg selv bedre når jeg er glad, og det tror jeg andre gjør også. Jeg blir rett og slett hyggeligere å være sammen.
 
Glede og integrering er derfor mine ord for 2020. De trenger ikke gi deg mening, tenk heller gjennom hva som skal være dine ord. Finn ordet, og skriv det ned med store bokstaver på et ark eller i notisboka di. Tegn et symbol, en tegning eller finn et bilde som gir deg en god assosiasjon, og sett det ved siden av. Se på det hver dag og si det høyt til deg selv. Gjerne foran speilet. Enkelt, ikke sant, men det stimulerer hjernen din til å lete etter måter å realisere det du forteller den at du vil ha. Husk hjernen tror på det du forteller den.
 
Det holder ikke med intensjoner. De må konkretiseres for å få ben å gå på, derfor har jeg i tillegg satt mål og konkretisert hvordan jeg skal gå frem og hvem som skal hjelpe meg. Intensjonene er min veiviser for prioritering, de gjør det enklere for meg å gjøre de riktige valgene i hverdagen. Jeg prioriterer å isbade fordi det vekker kroppen og gir meg energi (og jeg blir litt euforisk glad etterpå) jeg prioriterer yoga fordi det gir meg balanse og styrke, jeg prioriterer familien min fordi de er det beste jeg har, og jeg prioriterer å bygge businessen min fordi det gir meg frihet og mening i hverdagen, i tillegg til noe å leve av.
 
Uansett hvilke drømmer eller mål du har for 2020, den viktigste personen du må lede for å komme deg dit du vil, er deg selv. Jeg vet at alle punktene under kan hjelpe deg på veien, men se på dem som en smørbrødliste. Velg det som resonnerer mest for deg, og start der. Velg bort det andre til du er kommet godt i gang. Mange feiler fordi de prøver for mye på en gang. Vær smartere, fokuser på det ene viktige som bringer deg fremover.
 
# Skap din egen energi
Energi er ikke noe du får, det er noe du skaper. Vi har ulike former for energi, vi har fysisk energi, emosjonell energi, mental energi og energien som kommer fra å gjør noe med mening. Finn ut hva du trenger mer av og skap det. Har du lite fysisk energi, skap den ved å være mer fysisk aktiv, så lite som 10 min daglig hjelper. Er du lav på emosjonell energi kan du ha mye å hente på å velge bort dårlige relasjoner eller nag og negative tanker om andre. Å bære på nag og i verste fall hat mot andre er som å drikke gift og håpe at noen andre skal dø av det. Som 11 åringen min sier når det er noe han ikke vil "det skjer ikke". Har du lav mental energi og er mye ukonsentrert og sliten kan det å fokusere på en ting av gangen hjelpe deg mye. Mange er slitne fordi de prøver gjøre flere ting på en gang.
 
En sikker vei til å skape egen energi er å gjøre mer av det som gjør deg glad. Siden det er min viktigste intensjon for 2020 sørger jeg for å få det gjennom flere kanaler. Jeg skal til og med henge glede på veggen når jeg etterhvert får "Miss Sunshine" flybåren fra Paris. Og så skal jeg isbade så ofte jeg kan.
 
 
# Gjør ting enklere – kvitt deg med det du ikke trenger
Vi gjør ofte ting mer vanskelig enn det trenger å være. Der har jeg mange svin på skogen, men de blir heldigvis færre og færre. Overtenking og problematisering er indre distraksjoner som forstyrrer deg, og som gjør det vanskelig for deg å se ting klart. Det stjeler gleden også, så finn en måte å gå fra overtenking til handling. Det meste av det du går rundt og bekymrer deg for blir det uansett ingenting av. Så mye som 70 % av tankene våre er visstnok negativt fokusert, så det krever sitt å ikke la de ta overhånd og styre dagen og fremtiden din.
 
Ved å bli bevisst på hva du egentlig går rundt og tenker på i det daglige, om deg selv, relasjoner og situasjoner, gir du deg selv mulighet til å endre fokus til noe mer positivt. Det er mye styggen på ryggen, ikke sant. Stemmen som forteller deg alt du ikke kan, at du ikke er bra nok. Knips den unna før den får sagt sitt- det hjelper å gi den en komisk stemme type Donald og gjør litt narr av den. Da forsvinner den lettere.
 
# Fokuser på det du vil ha
Jeg tror at mange mislykkes i å nå målene sine fordi de fokuserer på det de ikke vil ha, i stedet for det de vil ha. Velg i stedet å fokusere på det du ønsker deg. Hjernen leter hele tiden etter måter å gi deg det du ber om, og du får mer av det du fokuserer på. Så enkelt er det faktisk, og så vanskelig. La meg gi deg et eksempel enkelt forklart. Opplever du mye stress i hverdagen, og setter deg et mål om at du IKKE skal stresse, oppfatter ikke hjernen din at det er et ikke der. Den oppfatter stress, og forsøker alltid gi deg det du ber om. Be derfor om ro, eller langsom tid eller noe annet som er positivt formulert. Negativ målformulering er kontraproduktivt.
 
Fokuser på det som fungerer, det som er bra med andre og deg selv. Det betyr ikke at du skal skyve unna negative opplevelser eller følelser, de må bearbeides på en eller annen måte. Men ikke gi de næring og mer fokus enn de trenger.
 
# Vær tilstede i det du gjør når du gjør det
Det hjelper ikke å forlate kontoret klokken 4 om hodet fortsatt er der når du kommer hjem. Finn deg en eller annen meditativ teknikk som hjelper deg til å koble av og være tilstede her og nå. Du trenger ikke sitte i lotus og chante for å trene oppmerksomt nærvær, det holder at du kobler deg på deg selv.
 
Det nærmeste og enkleste verktøyet du har er pusten din. Den har du alltid med deg. Sett deg, eller stå et rolig sted noen minutter og fokuser kun på pusten din. Kjenn luften som går ut og inn av nesen, og legg merke til endringer som skjer i kroppen når du puster godt inn og ut. Utpusten er faktisk viktigere enn innpusten, så pust gjerne lenger ut enn inn. Du kan gjøre dette når som helst og nærmest hvor som helst, i bilkø, på toalettet eller i et møte. Og du trenger det antagelig aller mest når du tenker at du ikke har tid til det.
 
# Sett din intensjon for din dag – før andre gjør det før deg
Det er så lett å gripe etter telefonene med en gang du våkner. Begynne å scrolle og oppdatere seg på dagens møter og gjøremål, hva venner og bekjente har gjort siden sist du sjekket sosiale media. Jeg har ett råd. Slutt med det. I stedet for å la deg påvirke av andres liv, agenda og forventninger kan du velge å sette din egen intensjon for dagen. La telefon ligge til du har fortalt deg selv hva som er viktig for deg i dag, hvilke oppgaver som er viktig for deg å få utført, og hvem du må være for å få det til. Gjør det til en rutine hver morgen, jeg lover deg at du vil merke forskjell.
 
# Vær selektiv med det du gir din tid og energi
Du er fri til å begrense hva og hvem du gir din tid og energi til. Lær deg derfor kunsten å si nei, når du kjenner at det er det du har mest lyst til. Skal du være noe for andre må du først ta på deg din egen oksygenmaske, og en måte å gjøre det på er å ikke la alle andre styre din tid og agenda. Prioriter det som er viktigst – og la det andre gå med god samvittighet. Javisst krever det trening, men det er fullt mulig. Start med noe som er litt ufarlig på privaten, som å si nei til en invitasjoner eller et verv. Jeg skal love deg at ubehaget du har ved å si nei i øyeblikket, er mindre enn ubehaget du har med å si ja til noe du egentlig ikke vil. Klarer du ikke å si nei på sparket, si at du må tenke på det, da kjøper du deg tid.
 
Gjør det på jobben også. Har du mange møter i løpet av arbeidsdagen, som de fleste ledere har, kan du starte med å spørre de som vil ha deg med hva som skal være ditt bidrag og rolle i møtet. Kanskje blir konklusjonen at du faktisk ikke trenger delta. Mange kaller inn til møter uten en bevisst tanke om hvem som må være med, men det betyr ikke at du må si ja.
 
# Vær takknemlig for det du har
Det beste tipset kommer til slutt. Er det ett av mine tips du skal gå for i 2020, vil jeg anbefale dette.
 
 
Tenk gjennom og skriv ned det du er takknemlig for, hver dag. Ved å gjøre det påvirker du positivt kjemien i egen hjerne. Gode tanker skaper gode følelser som påvirker dine handlinger. Jo oftere du praktiserer takknemlighet, jo lettere blir det å finne ting du er takknemlig for. Det kan være små ting som gleden over en god kopp kaffe, eller en prat med med en kollega. Gjør det helst om kvelden når du legger deg, da tar du det med inn i søvnen. Når du sover er det bevisstheten som kobler ut, underbevisstheten fortsetter å prosessere. Det er smart å gi den noe positivt å jobbe med. For du vil ha et bedre liv i 2020, ikke sant!